ORTODONTİ NEDİR?

Ortodonti estetik diş hekimliğinde çok önemli bir yer tutar. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve çenelerdeki anomaliler ortodontiyle düzeltilirken kişinin kemik ve yumuşak dokularında (yüz kasları, dudaklar gibi) ya da yönlendirmeler yapılarak profilleri değiştirilmektedir.

 

Ortodontik tedavi ile dişler çene kemiği üzerinde düzgün bir şekilde yerlerini alırken kapanış bozukluklarından kaynaklanan eklem, baş, boyun ya da başka organlara yansıyan ağrılar yok olur. Kişiye tam bir çiğneme fonksiyonu kazandırılarak özellikle mide problemleri gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunlar kaybolur.

 

Konumlarında bozukluk olan (ileri-geri ya da yan yatmış) dişleri tam olarak temizleyebilmeniz mümkün değildir. Tam temizlenemeyen dişler ise çürük adayıdır. Ortodonti dişleri düzgün sıralarken, dişlerinize daha iyi bakım yapabilmenizi sağlar. Böylece çürük riski azalmış olur.

ortodonti1 ortodonti2

 

Kimler ortodonti tedavisine ihtiyaç duyar?

Yer darlığından dolayı dişlerin düzgün yerleşemediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Ön dişlerin çok ilerde durduğu ve dudakların birbirine değdiği durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Ortodonti Çapraşık Dişleri Düzeltme Ortodontist İstanbulNormal kapanışta üst dişler alt dişlerden daha önce dizilirler. Bunun tam tersi olduğu vakalarda alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde dizildiği durumlarda ki buna ‘çapraz kapanış’ denir, ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Dişlerinizi kapanışa getirdiğinizde alt ve üst ön kesiciler arasında büyük bir boşluk varsa dişer birbirinden çok uzak konumlanmışlardır. Yani openbite dediğimiz vakalarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Ön kesici dişlerin arası çok açık ise ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.
Dişlerinizde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlük çekiyorsanız ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.

Çocuğunuz 4 yaşını geçtiği halde hala parmak ya da yalancı emzik emiyorsa ortodontistle tanışmanızda fayda vardır.

Düşme zamanından önce süt dişini kaybetmiş çocuklarda, özellikle 6 yaş grubunda zamanından önce çekim ya da darbe sonucu düşen süt azılarının yokluğunda çocuğunuzu ortodontiste götürmeniz gerekir.

 

 

Braket nedir? Çeşitleri nelerdir?

Ortodontide dişin üzerine yapıştırılan şeffaf ya da metalden yapılmış parçalardır. Dişlere kuvvet braketler üzerinden uygulanır. Braketlerin içinden dişleri harekete geçiren tel, üzerinde de telin brakete tutunmasını sağlayan lastikler bulunur. Temelde bu parçalarla dişlere istenilen kuvvet ve yön verilmiş olunur.

Bunun dışında braketlerin ve tellerim hiç gözükmesin diyorsanız dişlerin arkasından geçen teller de mevcuttur.

 

 

Braketli dişler nasıl fırçalanır?

Fırçayı dişlere dik olarak yerleştirin ve dairesel hareketlerle her diş grubunu en az 10 kez fırçalayın.

Daha sonra fırçanın yönünü dişlerin çiğneyici yüzeylerine 45’ açıyla gelecek şekilde braketlerin üzerine yerleştirip tek tek tüm braketleri onar kez fırçalayın.

Braketleri fırçalamanızın son adımı ise dişetlerine bakan üst kısmını fırçalamanızdır. Fırçayı bu sefer dişetleri yönünden 45’ açıyla braketlerin üzerine yerleştirip her bir braketi onar kez fırçalayın. Ayrıca dişetlerinize yuvarlak daireler şeklinde masaj yapın.

 

Ayrıca akşamları fırçalama işleminden sonra da size önerilecek bir arayüz fırçasıyla de tellerin altını temizlemeniz gerekecektir.
Başkaları bazen bizi görüntümüzle yargılasa da ortodontik tedaviyi düşünmek için daha başka zorlayıcı nedenler vardır. Diş sağlığınızın, genel sağlığınız ve rahatlığınız üzerine de bir etkisi vardır ve nasıl göründüğünüz hakkında ne hissettiğiniz de yaşam kalitenizde bir rol oynar. Eğri dişler veya uygun ilişki içinde olmayan çeneler nedeniyle cazibesiz hissettiğiniz zaman sıkılgan olabilirsiniz ve zihniniz görünüşünüzle meşgul olabilir. Konuşurken veya gülerken ağzınızı kapatabilir, gülmekten çekinebilir veya yüz görünümünüzü saklamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca dişlerin çapraşıklığı dişeti sağlığını da olumsuz yönde etkiler.

 

 

Ortodontik tedavi, dental sağlığınızı düzeltebilir. Fasiyal görünümünüzü daha iyiye götürebilir ve özgüveninizi artırabilir. Görünüşünüzü düzeltmek için size şans sağlayabilir. Çoğu kez hastalar tedavi tamamlanmadan önce bile kendilerini daha özgüvenli hissederler.

 

Braketleri düşündüğünüzde ilk aklınıza gelen gençler olsa da, ortodontik tedavi yaşları ne olursa olsun insanlara yarar sağlayabilir. Bugün çok sayıda yetişkin rahatsız edici bir gülümsemeyi düzeltmek için tel takıyor. Hem daha az görünür braketler hem de daha uygun ödeme planları gibi modern ortodontik ilerlemeler, tedaviyi yetişkinler için çekici bir seçenek haline getirmektedir.

 

Aynı zamanda bazı genç çocuklar problemli kapanışların erken tespitinden ve bazı durumlarda bu problemlerin erken tedavisinden büyük ölçüde yarar sağlayabilir. Ortodontistler diş ve çene gelişimine rehber olarak yardım edebilirler. Erken tedavi, daha ciddi problemlerin gelişimini engelleyebilir ve daha geç yaştaki bir tedavinin daha kısa ve daha az komplike olmasını sağlayabilir. Bu nedenlerden dolayı Türk Ortodonti Derneği bütün çocukları yedi yaşını tamamlamadan ortodontik bir değerlendirme almasını tavsiye eder. Hayat boyu sağlıkla gülümseyin diye çocuğunuz birinci yaşına girdiği andan itibaren diş hekimine götürmeye başlayın.

  1. Her altı ayda bir diş hekimine gidin.
  2. Çocuğunuzu 7 yaşına girmeden önce ortodontik yönden muayene ettirin. Eğer bir problem saptanırsa ortodontistimiz tedaviye başlamak için en uygun zamana karar verir.
  3. 7 Yaşını geçmiş olsa bile çocuğunuzu ortodontik yönden kontrole götürün. Erken bir muayene çok faydalı olmasına karşın çoğu ortodonti hastası aktif bir tedaviye 9-14 yaşları arası başlarlar.
  4. Yetişkinlerin de ortodontik tedaviden faydalanabileceğini unutmayın. Daha az görünen ve daha rahat kullanılabilen braketler tedaviyi her zamankinden daha çekici kılmaktadır ve sağlıklı dişler, kemik ve dişetleri hemen hemen her yaşta tedaviye olumlu yanıt verir.
  5. Ortodontik problemlerin tedavisi konusunda özel olarak eğitilmiş bir uzmanı yani bir ortodontisti seçin.

Unutmayın ki başarılı bir ortodontik tedavi bir ortaklığın sonucudur. Ortodontist, aile, diş hekimi ve özellikle de uyumlu bir hasta hep beraber, hayat boyu sürecek sağlıklı ve güzel bir gülümseme elde etmeye çalışırlar.