DİŞ BEYAZLATMA NEDİR? |
Günümüzde estetik kaygılarla diş hekimine başvuran hasta sayısı gittikçe artmaktadır.
Estetik sorunların en önemlilerinden biriside dişlerdeki renklenmelerdir. Diş renklenmeleri, normal olarak beyaz olan diş renginin, sarıdan kahverengi griye kadar değişebilen renkleri almasıdır.
Hastaların dişleri ile ilgili estetik istekleri gittikçe artmaktadır. Göze çarpmayan restorasyonların ve olabildiğince doğal görünen protezlerin yanı sıra doğal dişlerin en iyi duruma getirilmesi hastaların isteklerinin merkezini oluşturmaktadır. Dişlerin renk, şekil, konum, dizilim ve büyüklükleri dişlerin estetik görünümünü belirleyen etkenlerdir. Açık renk dişler hastaların ilgi odağındadır. Beyaz, parlak dişler övgüye değer, çekici ve sağlıklı kabul edilmektedir. Renklenmiş dişlerin beyazlatılması ile ilgili sorular gittikçe artmaktadır.
Artan bu ilgiyi karşılamak amacıyla diş hekimi, renklenme nedenleri ve beyazlatma maddelerinin mekanizmaları ile ilgili geniş bilgi sahibi olduğunda, eldeki olanaklardan ve ürünlerden hangisinin hasta için en uygun olacağını belirleyerek bir beyazlatma tedavisinin sınırlarının ve olanaklarının ne kadar olabileceğini değerlendirebilir.
İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir.Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazende genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarız. Annemizin hamileyken kullandığı veya çocukken bizim kullandığımız bazı antibiyotiklerden dolayıda diş rengimiz koyulaşabilir veya içtiğimiz sulardaki flour yoğunluğuda diş rengimizin koyulaşmasına neden olur.
Çeşitli nedenlerle koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma denir. Hoş bir gülümsemenin yolu düzgün ve beyaz dişlerden geçiyor. Diş hekimliğinde kaydedilen gelişmelerle sararmış dişleri porselen yaptırmak yerine diş ağartan bazı maddelerle bembeyaz dişlere kavuşmak mümkün.
HERKESE BEYAZ DİŞ YAKIŞIR MI? |
Genelde esmer renkli olan şahısların pek çoğunda dişler çok beyazdır. Açık ve buğday tenlilerde daha açık sarı renkte dişler görülür. Fakat açık ten rengine sahip olanlar bile, dişlerinin beyaz olmasını ister. Çünkü beyaz bir gülüş estetik bakımdan çok önemlidir. Beyaz diş herkese yakışır.
DİŞLER NEDEN RENKLEŞİR? |
Bunun birçok sebebi vardır. Sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi dış etkenlerle sonradan oluşan renklenmeler olabilir ya da doğuştan, yani annenin veya babanın diş renginin koyu olmasından kaynaklanan renklenmeler olabilir. Bunun dışında, antibiyotik kullanımına bağlı renk değişimlerine de rastlıyoruz.
Bazen dişer sürmeden önce renkleşebilirler. Boyar maddeler diş yapısını etkilemişlerdir, ve bu renkleşmeler iç renkleşmelerdir. İç renkleşmeler dişlerin gelişimi sırasında alınan tetrasiklin, fluorür gibi bazı ilaçlardan, diş gelişimi döneminde geçirilen ateşli çocuk hastalıkları, eritroblastosis fötalis, porfiria gibi yogun pigment oluşumuna yol açan hastalıklardan yada genetik hastalıklardan kaynaklanabilir.
Antibiyotik(tetrasiklin) renkleşmesi. 8 yaşına kadar alınmış olan antibiyotiklerde renkleşme dişlerin güneş ışınları alması sonucu tetrasiklin salınımı ile oluşur. Bu nedenle genellikle kesici dişlerin vestibül yüzeylerinde koyu gri veya morumsu kahverengi renkleşme olurken daha az ışık alan azı dişlerinde sarı renkleşme görülür. Renkleşmenin ağırlığı ve yaygınlığı ilacın kullanılma süresine ve kullanım zamanına bağlıdır.
Endemik fluoroz renkleşmesi İçme sularında 1-2 ppm den yüksek miktarda F bulunması, ameloblast metabolizmasının etkilenmesine dolayısı ile defektli mine organik matrisi oluşumuna ve yetersiz mineralizasyona neden olur. Diş macunu, ağız gargarası gibi fluorür içeren ürünlerin aşırı kullanılmının da fluoroza neden olduğu bildirilmiştir.. Böyle dişlerin yüzeyinde beyaz, tebeşirimsi opak alanlar ve sarı kahverengi yada siyahımsı bölgeler örülür.
Bleaching işlemine hangi aşamada başvurulmalıdır? |
Çay, kahve sigara gibi bilinen en kuvvetli boyayıcıların yanı sıra havuç, portakal suyu gibi ”kromojenic” gıdalar, hazır yiyeceklerdeki boyar maddeler de dişlerin rengini koyulaştırır. Diş üzerindeki lekelenmelerle dişin kendi renginin koyulaşmasını karıştırmamak gerekir. Dişlerin yüzeyine yapışmış olan lekeler, fırçalar ve cila pastaları yardımı ya da diş hekiminin yapacağı temizlik işlemi ile kolayca çıkar, ancak dişin içine işlemiş olan renkleşmelerde bleaching işlemi devreye girmelidir.
Beyazlatmadan sonra dişler ne kadar süre rengini korur? |
Çay, kahve, sigara gibi maddelerin kullanımı sınırlandığında dişler beyazlığını uzun yıllar koruyabilir. Bleaching?li dişlerin rengini korumak dişlerimizin temizliğine ne kadar önem verdiğimizle yakından ilişkili. Günde en az iki kere diş fırçalamak, bir kez diş ipi kullanmak ve altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmek sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmanın birinci koşulu.
NELER SARARTIYOR |
Diş beyazlatması yaptıran kişiler nelere dikkat etmelidir?
Beyazlatma işleminden sonra 48 saat süreyle, özellikle kola, çay, kahve, kırmızı şarap, çikolata, pasta gibi renkli içecek ve yiyecekler tüketilmemeli, sigara içilmemelidir. Çünkü bu iki gün içinde mine dokusu çok çabuk renklenir. Bütün bir hayat boyunca dişlerinin beyaz olmasını isteyen kişilerin de az önce saydığım renkli maddelerden kaçınması tavsiye edilir. Çünkü diş beyazlatma olayı aynen bir yüz makyajı ya da saç bakımı gibi kozmetik bir olaydır. Bazı şahıslarda beyazlatma işleminin altı ayda bir fakat bir saatlik değil, sekiz dakikalık bir periyod içinde yenilenmesi gerekebilir. Bazı kişilerde ise iki-üç senede bir işlem tekrar edilmelidir. Bu tamamen diş dokularının yeniden renklenme kapasitesine bağlı bir olaydır.
DİŞ BEYAZLATMA DİŞ MİNESİNE ZARAR VERİR Mİ? |
Bugün için muayenehanelerde kullandığımız beyazlatıcı maddelerin sağlıklı dişlere zarar vermediği histolojik olarak görülmüştür. Ancak diş beyazlatmasında kullanılan lazer ışını gibi bazı kuvvetli ışık kaynakları, dişin öz kısmına zarar vermektedir. Ve böyle durumlarda, maalesef ağrıyı gidermek için dişlerin sinirini alma ihtiyacı, yani kanal tedavisi gereklidir. Yapılan çalışmalarda beyazlatma için en zararsız ışık kaynağının soğuk ışık veren LED, yani özel spektrumlu diod ışınları olduğu anlaşılmıştır. Burada üzerinde durmamız gereken en önemli konu, beyazlatma işleminin 25-30 yaşından önce yapılmasının diş öz odalarının çok geniş olması nedeniyle problem yaratabilmesidir. Bu nedenle, bu beyazlatma işlemine başlamadan önce muhakkak hastanın radyografilerinin çekilmesi ve diş özü odalarının genişliğinin fazla olmadığının saptanması gereklidir. Aksi taktirde diş beyazlatması sırasında ağrı ve sızılar olabilir. Bu ağrı ve sızılar kalıcı da olabilir. Böyle bir durumda beyazlatma işlemine hemen ara verilip, birkaç hafta sonra tekrar denenmesi gereklidir. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce diş üzerindeki hassas bölgeler dolgularla kapatılmalıdır. Ve diş etleri beyazlatıcı maddenin etkisinden korunmak için özel kıvamdaki diş eti koruyucu ile kaplanmalıdır.
ECZANE ÜRÜNLERİ DİŞ BEYAZLATIR MI? |
Diş beyazlatma dişhekimi kontrolünde yapılması gereken profesyonel ve riskleri olan bir tedavidir. Oldukça sık karşılaştığımız sorulardan biri de eczaneden alınan ürünlerle dişlerin beyazlayıp beyazlamayacağıdır. Dişleri beyazlatabilmek için iki yol vardır. Evde kullanılan jeller ve hekim muayenehanesinde uygulanan jeller. Her iki yöntemde de hekiminizin kontrolü ve denetimi altında olmalıdır. Dişlerin beyazlayabilmesi için gerekli işlem,belirli konsantrasyondaki beyazlatıcı jellerin belirli sürelerle dişe temas etmesini sağlamaktır. Ancak bu jellerin dişetine temas etmesi dişetinde yanıklara veya tahrişlere yol açabileceği için evde yapılacak uygulamalarda hekim tarafından kişiye özel kalıplar hazırlanmalı,jeller ancak bu kalıplar yardımıyla uygulanmalıdır. Eczanede satılan beyazlatıcı ürünlerde kalıplar herkesin ağzına uyabilecek şekilde geniş hazırlandığı için dişetini koruyucu özellik taşımazlar. Bu nedenle eczane jellerinin konsantrasyonları oldukça düşük tutulur. Yani içlerinde beyazlatıcı özellik yok denecek kadar azdır. Ancak kullandığınız gün hafif bir parlaklık oluşur ve daha sonra dişleriniz hemen eski rengine geri döner. Yani ödediğiniz tüm para boşa gider. Bu nedenle diş beyazlatmaya karar vermeden önce mutlaka güvenilir ve bu konuda tecrübeli bir hekimden yardım almalısınız. Dünya üzerinde kabul görmüş FDA onaylı, bilimselliği kanıtlanmış ve klinik takibi yapılarak piyasaya sürülmüş ürünler kullanan merkezlerden yardım istemelisiniz.
DİŞ MACUNLARI DİŞ BEYAZLATIR MI? |
Dişhekimlerinin en sık karşılaştığı sorulardan biri de hangi diş macununun en iyi olduğu ve en çok beyazlığı hangi diş macununun verdiğidir. Özellikle sigara kullanan kişiler yönelik diş macunlarının varlığı sanki sigaranın dişler verdiği zararın önlendiği gibi anlaşılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hiçbir diş macunu beyazlatmaz. Macun kullanarak dişlerin beyazlayabileceği kocaman ticari bir yalandan başka bir şey değildir. Ayrıca antitartar veya sigara içenler yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar vermektedirler.