Doğal dişlerdeki gibi ışık geçirgenliğini elde edebilmek için metal altyapılardan mümkün olduğunca kaçınmaktayız.
Özellikle gülme hattına uygulanan restorasyonlara yapay bir opaklık veren metal-porselen çalışmaları, yerlerini artık çoğunlukla değişik teknikler ile uygulanan tam porselen çalışmalara bırakmıştır.
METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER |
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.
Yüksek derecede dayanıklılığı olan zirkonyum destekli tam porselen sabit protezlerin kullanım alanı gittikçe genişlemektedir. Genel olarak tam porselen tüm restorasyonlar, şeffaf olması nedeniyle metal destekli porselen restorasyonlara göre estetik açıdan avantajlıdır. Bu özellik preslenerek üretilen porselen restorasyonlarda da aynı şekildedir.
ZİRKONYUM NEDİR? |
Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyumun diş hekimliğinde porselen metalinin uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu. Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamamızı sağlamaktadır.
Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.
Nerelerde kullanılabilir? |
- Tek diş kuron restorasyonları
- 3-6 üyeli (anatomik uzunluğu 38mm.ye kadar olan) köprüler
- İmplant üstü kron – köprü çalışmaları
Mükemmel Sonuçlar İçin İleri teknoloji |
Bugüne kadar, zirkonyum üretimdeki yüksek maliyeti nedeniyle dental uygulamalarda kullanılmıyordu. Zürih Federal teknoloji enstitüsü tarafından geliştirilen bir proje sayesinde zirkonyum ekonomik bir şekilde diş hekimliğinde kullanılabilir hale gelmiştir. Zirkonyum 1960’ lı yıllardan beri tıptada kullanılmaktadır. Yapılan uzun süreli çalışmalar ile materyalin güvenilirliği kanıtlanmıştır.
Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, allerji yapmadığı saptanmıştır.
Zirkonyum; yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir. Ayrıca ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
Dişlerinizden alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanmakta. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlamaktadır. Aşındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanmaktadır.
Artık yeni yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum ile metalsiz, güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.